RYQ strategische consultancy

ICE voor iedereen

Het lukt ons wel om kleinere dromen en/of wensen voor ons zelf te vervullen. Ook al gaat er soms flink wat tijd overheen voordat het gelukt is. Met meer complexe dromen die veel tijd, geld of inspanning kosten is dit een ander verhaal. Tijd en geld zijn schaars en je kan deze maar 1x uitgeven. Dus deze dromen kunnen alleen behaald worden als er bewust voor gekozen wordt en vervolgens ook (volhardend) worden uitgevoerd. Daarnaast geldt voor dit complexe dromen ook dat deze een impact hebben op de wereld om ons heen. Het hebben van een strategie, systeem of tactiek is daarom handig. Voor een zelfstandig individu buiten de werkomgeving gaat dit veelal prima. Immers, hij/zij kan op vrijwel ieder moment bijsturen en doen wat op dat moment nodig is.

Impact Cost Ease 2

Voor ondernemingen (lees: ondernemers en managers) werkt dat anders. Zij hebben immers te maken met meerdere individuen die elk hun eigen dromen en verwachtingen hebben. Ook liggen de verschillende dromen en ideeën veelal niet op één lijn met die van de manager of de ondernemer. Bij het maken van dit type keuzes is ICE een koud kunstje welke laagdrempelig, eenvoudig en daardoor goed toepasbaar is.

ICE als weegmodel

Aangezien succes afgemeten wordt aan mate waarin dromen/ doelen waarheid worden is ICE een handige tool. ICE scores waren oorspronkelijk bedoeld om groei-experimenten te prioriteren. Het kan echter ook worden gebruikt voor prioriteren van (product)ideeën, of na een kleine aanpassing voor het prioriteren van projecten. Om deze tool voor projecten te gebruiken wordt de C die origineel staat voor Confidance veranderd naar de C van Cost. Waar het bij groeiscenario’s en/of productontwerpen gaat of er voldoende vertrouwen is, gaat het bij projecten om vooral om kosten. Kosten/ geld is namelijk één van de schaarse middelen op basis waarvan projecten in de praktijk worden afgerekend of worden geëlimineerd.

Impact Cost Ease 3

Impact Cost Ease

ICE staat voor: Impact * Cost * Ease en geeft een onafhankelijk weging hoe succesvol een droom kan zijn. Door per factor een score tussen de 1 en 10 te geven kan je een totaalscore met een uitkomst tussen de 1 en 1000.

Impact Cost Ease 4

Op deze manier wordt met de ICE methodiek “laaghangend fruit” zichtbaar en kan je sorteren welk type droom op dat moment goed bij je past.

De methode is simpel, eenvoudig toepasbaar voor iedereen, het maakt dromen kwantitatief en visueel en daarmee dus bespreekbaar. Juist het bespreekbaar maken van dromen is de grootste kracht van deze tool. ICE is daarom een koud kunstje!

Wil je meer weten over strategie modellen of strategie executie, volg de link en lees verder….

ICE 1

2 reacties